« terug naar vorige pagina

Sterilisatie bij de man

Sterilisatie is de meest betrouwbare methode van anticonceptie. Wanneer er geen kinderwens meer bestaat, kan sterilisatie een blijvende oplossing bieden. De ingreep heeft tot gevolg dat de zaadcellen uit het sperma (zaadvloeistof) verdwijnen. De teelballen blijven wel zaadcellen produceren, maar deze cellen worden weer opgenomen door het lichaam. De seksualiteit en de hoeveelheid zaadvloeistof nemen niet af na de sterilisatie. Het enige verschil is dat na de sterilisatie het sperma geen bevruchting meer kan veroorzaken.

De eerste weken na de ingreep zijn er in het sperma nog zaadcellen aanwezig. Er bestaat dan nog kans op bevruchting! Het is daarom noodzakelijk in elk geval voorbehoedmiddelen te blijven gebruiken tot onderzoek bevestigd heeft dat het sperma geen zaadcellen meer bevat.

De voorbereiding thuis

U wordt gevraagd thuis de balzak en het gebied rond de penis te scheren. Het makkelijkst gaat dit met een ontharingscrème. (VEET oid)

Daarnaast is het wenselijk dat u op de dag van de ingreep en de dagen daarna strak ondergoed of een strakke zwembroek draagt. Een uur voor de ingreep kunt u de diazepam tablet innemen, welke u van ons verstrekt krijgt.

De ingreep

De sterilisatie bij de man is een relatief kleine ingreep, welke onder plaatselijke verdoving wordt verricht. U krijgt een verdovende injectie aan de linker en de rechter zijde van de balzak, waarna via een klein sneetje aan de ene zijde van de balzak de zaadleider wordt opgezocht. Uit de zaadleider wordt een stukje van ongeveer een centimeter genomen, waarna beide uiteinden afgebonden worden. Het sneetje in de huid wordt gehecht. Daarna gebeurt hetzelfde aan de andere zijde. De ingreep duurt in totaal ongeveer een half uur.

 

Na de ingreep

De verdoving is na twee tot drie uur uitgewerkt. Zorg ervoor dat iemand u naar huis brengt, zelf autorijden of fietsen is lastig.

-Na de ingreep adviseren wij u strak ondergoed of een strakke zwembroek te dragen gedurende drie dagen

-De eerste paar dagen is de balzak vaak gevoelig en licht gezwollen, ook hierom is het prettig strak ondergoed te dragen.Indien nodig kunt u na de ingreep paracetamol 500mg tot maximaal 8 tabletten gebruiken, geen aspirine of NSAID’s, (oa brufen)

-Als er een flinke zwelling van de balzak optreedt, evt met blauwe verkleuring dient u direct contact op te nemen met de huisarts die de ingreep verricht  heeft of met de huisartsenpost.

-Zorg dat de wondjes de eerste twee dagen droog blijven.

-De dag van de ingreep en de dag erna adviseren wij u rust te houden. De week na de ingreep moet u niet sporten en fietsen. Uw gewone bezigheden kunt u na twee dagen hervatten mits u zich daartoe in staat voelt.

-Drie maanden (en minimaal 25 zaadlozingen) na de ingreep wordt sperma gecontroleerd op aanwezigheid van zaadcellen. Dit wordt gedaan in het ziekenhuis op specifieke tijden. U krijgt hier een aanvraag voor mee en instructie om contact op te nemen met het ziekenhuis voor een afspraak, wanneer u sperma kunt inleveren. (tel: 038-4246800, fertiliteitslab, locatie Sophia). Een week na inleveren van het sperma kunt u contact opnemen met de huisarts die de ingreep verricht heeft voor de uitslag. Totdat u deze uitslag heeft ontvangen moet u nog een andere vorm van anticonceptie gebruiken, omdat u tot dit moment vruchtbaar zou kunnen zijn.

-In geval van problemen of vragen kunt u contact opnemen met onze huisartsenpraktijk, of buiten kantooruren met de huisartsenpost.

Mogelijke complicaties van de ingreep

–          Nabloeding, bloeduitstorting balzak                                 4%

–          Infectie                                                                                     1.2% 

–          Orchialgie (pijn in de teelbal)                                              2%

–          Blijvend levende zaadcellen in het spermamonster       0.2%   

–          Recanalisatie nadat aangetoond geen spermacellen

            in het spermamonster aanwezig waren                            0,03%                                                                                                                         

Bedenk goed dat de ingreep in principe onomkeerbaar is. Een hersteloperatie is een zeer moeizame aangelegenheid en heeft een zeer beperkte kans van slagen.

Kosten

De kosten van de ingreep vallen niet onder de basisverzekering, zodat u de kosten rechtstreeks aan ons dient te betalen. Bij sommige verzekeraars zit de vergoeding van een vasectomie in het aanvullend pakket.